Kräftfiske

 

Fiska kräftor tillsammans med familjen eller kompisarna!

Vi arrangerar ert kräftfiskepaket med övernattning i militärtält vid sjön Boren.

 

Var med om en spännande och trivsam aktivitet, kanske blir det till och med en oförglömlig upplevelse!

Fisket startar kl. 15:00, med inkvartering i ett av Torpa Gårds militärtält.

En erfaren fiskeguide hjälper er sedan igång och visar er platser på Torpa Gårds eget vatten.

Givetvis tänds vedbrasan i skymningen för att öka mysfaktorn och ge värme och matlagningsmöjligheter under kvällen.

Om man hellre vill sova i någon av Torpa Gårds lägenheter eller på hotellet så kan det köpas till. Kontakta oss gärna för mer information om denna möjlighet.

Kräftkokning på Torpa Gård

Det finns säkert lika många recept på hur kräftor ska kokas som det finns kräftfiskare!

Här på Torpa Gård har vi ett eget kokeri och naturligtvis ett eget recept. De kokta kräftorna används i huvudsak i gårdens restaurang, men finns också till försäljning för de som köper kräftfiskepaketet.

Fat med kokta kräftor från Boren
Signalkräfts-blurb

Signalkräfta

Signalkräftan (Pacifastacus leniusculus) lever huvudsakligen på steniga bottnar med goda syrgasförhållanden. Den kan även förekomma i branta strandbrinkar där den gräver djupa hålor eller platser med gott om rötter eller andra gömställen. Den finns i sjöar, dammar och vattendrag. Kräftan är i det närmaste allätare och äter bland annat insektslarver, musslor, snäckor, fiskrom och skott av skilda vatten-växter.

flodkräfts-blurb

Flodkräftan

Flodkräftan (Astacus astacus) är ett av Europas största kräftdjur, och kan bli upp till 18 centimeter lång och väga 350 gram. Flodkräftan förekommer i sötvatten i sjöar och strömmande vattendrag. Kräftor förflyttar sig vanligtvis gåendes över botten. För att undkomma fiender kan de snabbt förflytta sig baklänges genom slag med sin kraftiga stjärt. De kan emellertid inte simma högre upp i vattenmassan än någon decimeter ovan bottensedimentet, och endast korta sträckor. Flodkräftan är allätare, och äter också gärna as men undviker det om det är ruttet eller skämt. Den är revirhävdande, och företrädesvis skymnings- och nattaktiv.

boren-blurb

Boren

Boren är en sjö i Motala kommun i Östergötland och ingår i Motala ströms huvudavrinningsområde. Sjön ligger mellan Borensberg i öster och Motala i väster. Sjön är 13 meter djup, har en yta på 27,6 kvadratkilometer och befinner sig 73 meter över havet. Sjön avvattnas av vattendraget Motala Ström.

Utgör en del av Göta kanal och Motala ström. Har också gett namn åt tätorten Borensberg som ligger i dess östra ände och åt Borenshult med Borenshults slussar i Motala.